Politiebaas ad interim wil "sereniteit brengen"

De nieuwe tijdelijke baas van de federale politie Paul Van Thielen wil zo snel mogelijk de sereniteit rond het korps herstellen. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie met minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD). Van Thielen vervangt Fernand Koekelberg, die gisteren ontslag nam.

"Mijn prioriteit voor de komende maanden is het herstellen van de sereniteit binnen het politiekorps, dit zowel in het belang van de burgers als van de personeelsleden", zei Van Thielen op de persconferentie.

De nieuwe politiechef zal ook een oplossing moeten zoeken voor de omstreden medewerksters van Koekelberg. "Ik ben mij ervan bewust dat bepaalde individuele situaties vragen oproepen, maar ik heb ten minste enkele weken nodig om deze uit te klaren", reageerde Van Thielen, die niet van plan is om de komende weken en maanden veel naar buiten te treden.

Minister Turtelboom flankeerde de nieuwe politiebaas op de persconferentie. Ze benadrukte dat het interimaat van Van Thielen er een is met volle bevoegdheden. "Ik kan u zeggen als minister in lopende zaken dat de politie en het commissariaat-generaal niet in lopende zaken zijn."

Ook voor Turtelboom is het nu zaak terug te keren naar "rust, stabiliteit en sereniteit" bij de federale politie. "De politie moet in de media komen met politionele dossiers, niet met andere dossiers", aldus de minister. Ze hield ook een uitvoerige dankrede aan het adres van Koekelberg, die opstapte na de commotie omtrent zijn dure lobbyreis naar Qatar. Turtelboom noemde hem de "vader van de politiehervorming" en "een politieagent in hart en nieren".

Koekelbergs vervanging wordt nog een werk van lange duur. Volgens Turtelboom kan een regering van lopende zaken moeilijk een volwaardige opvolger benoemen. "We kunnen natuurlijk een selectieprocedure opstarten. En laat ons dan hopen dat er op dat ogenblik een volwaardige regering is." De selectieprocedure neemt drie tot vier maanden in beslag.

Wie is Paul Van Thielen?

Paul Van Thielen, nu dus waarnemend commissaris-generaal van de federale politie, was de directeur-generaal van de gerechtelijke politie. Hij kreeg die functie in 2001 toen de politiehervoming een feit was. Hij was een ex-rijkswachter en moest de toenmalige BOB en de gerechtelijke politie laten samensmelten.

Recentelijk kwam Van Thielen in het nieuws met de zaak Annick Van Uytsel, toen bleek dat de Leuvense speurders mogelijk fouten hadden gemaakt. Van Thielen verdedigde de speurders en trachtte de zaak intern op te lossen, maar uiteindelijk besliste het Comité P er anders over.