Recordbonus voor omstreden Britse bankier

De topman van de Britse bank Barclays, Bob Diamond, krijgt voor 2010 een bonus van 6,5 miljoen pond, zowat 7,6 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop zijn normale loon, dat ook al 250.000 pond (ofte 290.000 euro) per jaar bedraagt.

Diamond staat in Groot-Brittannië symbool voor de excessen in de financiële wereld. In 2009 zag hij onder druk van de publieke opinie af van een bonus, maar in 2010 verklaarde Diamond voor een parlementaire commissie dat het maar eens afgelopen moest zijn met het aanbieden van verontschuldigingen door de banken. Een uitspraak die tot veel commotie leidde in Groot-Brittannië.

De bonus van Diamond is geen uitzondering. Zo incasseert de topman van HSBC, een andere Britse grootbank, 5,2 miljoen pond (6 miljoen euro) als bonus voor 2010. Zowel HSBC als Barclays doorstonden de financiële crisis in 2008 zonder steun van de overheid.

In februari liet Barclays al weten dat het aan zijn werknemers 4 miljard euro aan bonussen zou uitkeren, een som die bijna even groot is als de nettowinst van de bank. De Britse bank benadrukte toen wel dat het bedrag voor de bonussen gedaald is ten opzichte van een jaar eerder.