Tunesië ontbindt de Staatsveiligheid

In Tunesië zijn de politieke politie en de Staatsveiligheid ontbonden. Die politiediensten waren steunpilaren van het regime van Ben Ali en waren berucht wegens schendingen van de mensenrechten.

In Tunis is vandaag de nieuwe regering van de 84-jarige premier Béji Caïd Essebsi voorgesteld. Dat was nodig nadat de vorige premier Mohammed Ghannouchi en enkele ministers opgestapt waren omdat ze te nauwe banden zouden hebben met het regime van de gevluchte ex-president Ben Ali. In de nieuwe regering zit nu geen enkel minister meer van het regime ten tijde van Ben Ali.

De nieuwe regering blijft blijkbaar ook niet bij de pakken zitten. Volgens een bron op Binnenlandse Zaken worden de beruchte politieke politie en de Staatsveiilgheid afgeschaft.

Die waren steunpilaren van het regime van Ben Ali en waren berucht wegens de politieke repressie en schendingen van de mensenrechten.

Daarmee lijkt opnieuw een stap gezet in de ontmanteling van het oude regime. Enkele dagen geleden was bekendgemaakt dat er in juli verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering zullen worden gehouden. Die moet dan een democratische grondwet uitwerken, waarna er later op het jaar echt vrije verkiezingen voor een nieuw parlement en een president zullen volgen.