"Erken Nationale Raad als gesprekspartner EU"

Belgisch Europarlementslid Louis Michel (MR) heeft de Europese Unie opgeroepen om de Libische Nationale Raad als legitieme gesprekspartner te erkennen. Zo is het duidelijk dat Khaddafi niet langer beschouwd wordt als de officiële Libische gesprekspartner, zegt Michel. Guy Verhofstadt zit op dezelfde golflengte.
(Archieffoto)

Louis Michel heeft vandaag in Straatsburg gesproken met twee vertegenwoordigers van de Libische Nationale Raad. Die kwamen hun zaak bepleiten voor het Europees Parlement. De Raad is opgericht door de Libische oppositie en moet dienen als een overgangsorgaan naar het tijdperk na Khaddafi.

"De Europese unie moet de legitimiteit van de transitieraad erkennen, in afwachting van een institutioneel kader en de organisatie van verkiezingen", stelde de voormalige eurocommissaris en Belgische minister van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van de ontmoeting.

"De erkenning is belangrijk voor hen omdat het aan iedereen duidelijk zou maken dat Khaddafi niet langer beschouwd wordt als de officiële Libische gesprekspartner", besloot Michel.

Verhofstadt: "Europa kan oppositie duwtje in de rug geven"

Ook ex-premier Guy Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, vindt dat Europa moet praten met de Raad. "Op die manier geven we ze een enorme duw in de rug in de strijd die ze voeren tegen Khaddafi. Ze hebben nu 75 procent van het grondgebied in handen en 7 van de 10 belangrijkste steden. We moeten hen een finale steun kunnen geven."

Overigens hebben de Verenigde Naties intussen een eerste lading voedselhulp Libië binnengebracht. Tot nu toe had het Wereldvoedselprogramma van de VN zich beperkt tot hulp aan de vluchtelingen in de buurlanden Tunesië en Egypte.

Volgens het Rode Kruis zitten in Libië nog altijd 30.000 vluchtelingen vast. Ze worden aan de grens tegengehouden door soldaten die trouw zijn gebleven aan Khaddafi.