"Hongaarse mediawet onvoldoende bijgestuurd"

Ook nadat de Hongaarse regering de omstreden mediawet bijgestuurd heeft, blijft de tekst een inbreuk op de persvrijheid in het land. Dat stelt de Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

"De wet kan nog steeds misbruikt worden om alternatieve en afwijkende stemmen aan banden te leggen", zegt Dunja Mijatovic (links op foto), de OVSE-vertegenwoordiger inzake persvrijheid.

Hongarije kreeg begin dit jaar veel kritiek op de wet net op het moment dat het land het voorzitterschap van de Europese Unie overnam van België. Onder druk van de Europese Commissie werd een reeks wijzigingen doorgevoerd.

Concreet schrapte de regering de verplichting voor geprinte en online media tot "gebalanceerde" berichtgeving, net als de obligate registratie van nieuwsdiensten bij de autoriteiten. De mediaraad kan nu ook geen boetes meer opleggen aan buitenlandse media.

Volgens Mijatovic heeft Hongarije echter een kans gemist om alle problemen weg te werken die de OVSE had aangestipt. Zo is de macht van de mediaraad volgens de OVSE nog steeds te groot.

De volledige analyse van de OVSE van de herziene mediawet kunt u hier lezen.