Baggeraar DEME wil diepzeebodem ontginnen

De Belgische baggeraar DEME en het Nederlandse IHC, de grootste bouwer van baggerschepen ter wereld, gaan samen kilometers diep onder de zeespiegel grondstoffen delven. Het gaat dan onder meer om goud, zilver, koper en fosfaat.

DEME en IHC richten de joint venture OceanflORE op, die mineralen en metalen zal delven tot op 2 à 3 kilometer onder de zeespiegel. Vanaf een kilometer diepte zouden de interessantste mineralen te vinden zijn. De joint venture, die een investering van 'enkele miljoenen' krijgt, zou binnen drie jaar moeten leiden tot de eerste diepzeemineralen.

Daarmee willen beide bedrijven inspelen op de stijgende vraag naar grondstoffen. De hoge grondstoffenprijzen maken investeringen in diepzeemijnbouw rendabel, zeggen ze, en de technologie staat intussen ver genoeg.

DEME zal zijn gespecialiseerde valpijpschepen inzetten en de daadwerkelijke winning uitvoeren. De valpijpschepen worden nu gebruikt om pijpleidingen tot 2 kilometer diep op de zeebodem te leggen. IHC levert de graaftechnologie.

OceanflORE voert binnenkort een studie uit naar de haalbaarheid van fosfaatwinning in de Nieuw-Zeelandse territoriale wateren. Bedoeling is daar een proefmijnbouwsysteem te ontwikkelen. Er zouden ook nog contracten over haalbaarheidsstudies getekend zijn voor projecten in Azië, Australië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.