Benzineprijs bereikt een historisch record

De prijs van benzine 95 aan de pomp stijgt vanaf morgen tot maximaal 1,62 euro per liter. Dat is de hoogste prijs ooit.

Ook diesel is de laatste tijd erg duur geworden. Vanaf vandaag betaalt u maximaal 1,443 euro per liter aan de pomp voor diesel.

De stijging van de internationale marktprijs voor olie is een gevolg van de conflicten in de Arabische wereld. "Maar ook het systeem van de accijnzen en de groeiende vraag in China en het oosten spelen een rol", zegt Bernard Claeys van de Petroleumfederatie.

Het vorige record voor benzine 95, 1,61 euro per liter, werd bereikt in juli 2008.

"Koopkracht vloeit weg langs de pomp"

Voor automobilistenvereniging Touring is het tijd om maatregelen te nemen. "De lonen stijgen niet mee, de koopkracht vloeit letterlijk weg langs de brandstofpomp", klinkt het in een mededeling. Touring oppert om de brandstofprijzen gedeeltelijk in de gezondheidsindex op te nemen.

Maar Touring vraagt vooral om een automatische daling van de accijnzen als de basisprijs voor brandstoffen een bepaalde hoogte bereikt. "Nu stijgen de accijnzen automatisch als de prijzen dalen, zonder dat daar een beslissing van de regering voor nodig is. Daarom pleiten we voor een systeem waarbij het omgekeerde ook geldt", zegt Danny Smagghe van Touring.

"We kunnen niet anders dan de prijzen door te rekenen"

Ook voor de transportsector hebben de stijgende prijzen gevolgen. De klant moet de rekening betalen.

"Transportmaatschappijen hebben geen andere keuze dan de prijzen door te rekenen", zegt Isabelle De Maegt van transportfederatie Febetra. "Tussen 31 december 2010 en 1 februari 2011 is de prijs van transport zowat 1,5 procent gestegen, al komt dat ook door de hogere loonkosten."