Colombiaans leger bevrijdt gijzelaars

In een afgelegen junglegebied in Colombia heeft het leger 21 van de 23 ontvoerde gijzelaars kunnen bevrijden. Die oliewerkers werden gisteren ontvoerd, wellicht door de rebellengroep FARC.

Het Canadese oliebedrijf Talisman Energy is gevestigd in de oostelijke staat Vichada. De 22 ontvoerde werknemers zijn allen Colombianen, die niet voor Talisman Energy zelf werken, maar voor een ander bedrijf dat in opdracht van het Canadese bedrijf werkt. Ze werden door 3 onbekenden per kano dieper in de jungle weggevoerd. In dat gebied zijn vooral rebellen van de marxistische FARC actief.

Het leger heeft met helikopters de achtervolging ingezet en kon bij een actie 21 van de 23 gijzelaars bevrijden. Over het lot van de twee anderen is er nog niets bekend.

Ontvoeringen waren lange tijd schering en inslag in Colombia. De FARC-rebellen zagen het als een bron van inkomen om hun strijd tegen de regering te financieren. Maar de laatste jaren komen ze minder vaak voor, mede doordat de Colombiaanse regering erin geslaagd is om de FARC flink te destabiliseren.

Zo werden de voorbije jaren een aantal belangrijke leiders van de FARC gedood en een groot aantal andere FARC-leden gaf zichzelf over. Toch blijven vooral de olie- en mijnbouwbedrijven in Colombia een doelwit van ontvoeringen.