Federale parket gaat Operatie Kelk centraal aansturen

Het federale parket gaat vanaf nu alle onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de kerk aansturen. Na veel procedureperikelen wordt er nu gestreefd naar een gecoördineerde aanpak.

Het federale parket neemt de rol over van het Brusselse parket omdat het zo zijn coördinatieopdracht beter kan uitvoeren. Tot nog toe zaten de onderzoeken te veel verspreid over de verschillende gerechtelijke arrondissementen. De hoofdbrok zat wel in Brussel, bij onderzoeksrechter Wim De Troy (foto). Dat dossier was verstrikt geraakt in een onoverzichtelijk kluwen van procedurekwesties.

Het federale parket zal vanaf nu kunnen bepalen welke onderzoeksrechter in welk arrondissement het best geplaatst is om sommige zaken uit te spitten. Anderzijds zal het in samenspraak met onderzoeksrechter De Troy moeten bepalen of er voldoende samenhang is tussen de verschillende dossiers om de kerk en haar leidende figuren zoals kardinaal Godfried Danneels te vervolgen omdat ze te veel zaken zouden hebben toegedekt.

Het federale parket zal ook moeten beslissen wat er moet gebeuren met de 475 dossiers van de commissie-Adriaenssens die door het gerecht in beslag werden genomen. Die dossiers zijn na een procedureslag uit het onderzoek verwijderd, ze liggen nu op de griffie.

Meest gelezen