Heeft Khaddafi havenstad Zawiya heroverd?

In Libië is het regime van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi ook vandaag weer in het offensief gegaan tegen de opstandelingen. Vlakbij Tripoli zouden zijn troepen een groot deel van de belangrijke havenstad Zawiya heroverd hebben.

Het is erg moeilijk om een juist beeld te krijgen van de frontlijn en wat nu volgt is gebaseerd op vage getuigenverklaringen.

In de oliehaven Al Zawiya, op 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, zouden telefoon- en internetverbindingen uitgevallen zijn. Toch hebben enkele getuigen gemeld dat troepen van Khaddafi ten minste een deel van de stad heroverd zouden hebben. Tanks en pantserwagens zouden tot in het centrum rondrijden en schieten op al wat beweegt. Toch zouden opstandelingen daar nog altijd tegenstand bieden. Volgens de getuigen is er enorm veel schade aangericht en zijn er tal van doden gevallen, maar echt verifieerbaar is dat nog niet.

Als Al Zawiya inderdaad in handen valt van Khaddafi, is dat voor hem een forse opsteker. Het regime zou op die manier de greep op het westen van het land versterken en dat belooft weinig goeds voor andere steden in de buurt die nog in handen zijn van rebellen, zoals Misurata en Zuara. Khaddafi zou dan zijn machtsbasis consolideren in het westelijke deel van Libië, maar tegelijkertijd is er de vrees voor wraakacties van zijn troepen tegenover de burgerbevolking.

Bombardementen in het oosten

In het oosten is de oliehaven van Ras Lanuf nog altijd in handen van de opstandelingen, maar de streek wordt wel voortdurend gebombardeerd door Libische gevechtsvliegtuigen. Daarbij zou vandaag ook een woonwijk geraakt zijn. Over het aantal slachtoffers is er nog niets bekend.

De troepen van Khaddafi zijn opgerukt tot enkele tientallen kilometers ten westen van Ras Lanuf en de rebellen verwachten opnieuw een tegenoffensief van het regime.

Ras Lanuf is een belangrijke oliehaven, maar die is nu wel gesloten. Khaddafi zou er vooral de opmars van de rebellen naar zijn bolwerk Sirte in het centrum van het land willen tegenhouden. Dat ligt in gebied waar stammen wonen die nauwe banden hebben met het regime. Hij rekent daarbij vooral op de luchtmacht.

De opstandelingen willen via Sirte oprukken naar de hoofdstad Tripoli om Khaddafi te verdrijven, maar militaire analisten twijfelen er steeds meer aan of ze daartoe in staat zijn. Als de frontlijnen nu stabiliseren, dreigt wel de altijd al sluimerende scheuring van Libië tussen Tripolitanië in het westen en Cyrenaïca in het oosten.

Khaddafi krijgt 72 uur om te vertrekken

Intussen heeft de interimraad van de opstandelingen in Benghazi kolonel Moe'ammar al-Khaddafi 72 uur de tijd gegeven om het land te verlaten. Indien hij dat doet en de bombardementen stopt, zal hij niet vervolgd worden voor zijn misdaden, aldus een woordvoerder van de rebellen.

Eerder had het regime van Khaddafi al ontkend dat het met de rebellen wou overhandelen over een machtsoverdracht en een vertrek van de leider.