Hema verlengt contract niet wegens hoofddoek

Bij de Hema-winkel in Genk werd het tijdelijke contract van een winkelbediende niet verlengd, omdat de vrouw een hoofddoek draagt. Volgens de Nederlandse winkelketen waren er veel negatieve reacties van klanten.

Het gaat om een meisje dat via Randstad een tijdelijk contract had bij de Nederlandse winkelketen. Volgens de krant De Standaard werd de verkoopster ontslagen omdat er negatieve klachten van klanten kwamen.

"Zij droeg inderdaad een hoofddoek en dat was voor Hema niet volgens de kledingvoorschriften van het bedrijf. Omdat zij zich daar niet wenste naar te schikken, werd het contract van het Vlaamse meisje niet verlengd", zegt Jan Denys van Randstad.

Hema zelf bevestigt dat er veel negatieve reacties van klanten waren over de hoofddoek van de vrouw. "De medewerkster heeft gevraagd of zij een hoofddoek kon dragen en in eerste instantie is daarmee ingestemd", zegt Inge Van Baarse van Hema. "Maar als gevolg daarvan kwamen er veel negatieve reacties van klanten en op basis daarvan is de werkneemster gevraagd haar hoofddoek niet meer te dragen. Het is haar keuze geweest om dat niet te doen en daarom is haar contract niet verlengd." De winkelketen benadrukt dat ze op zich geen probleem heeft met het dragen van een hoofddoek.

Milquet eist grondig juridisch onderzoek

"Wij hebben hier toch vragen bij", zegt Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) in "De ochtend" op Radio 1. "We kennen nog niet de details van de zaak, maar het zou kunnen dat het gaat om een inbreuk op het arbeidsreglement."

Minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) heeft het CGKR inmiddels gevraagd om de zaak "aan een grondig juridisch onderzoek te onderwerpen." In een persbericht wijst de minister erop dat eerdere rechtszaken hebben aangetoond dat een vraag van klanten om te discrimineren "geenszins een discriminatie kan rechtvaardigen."

Volgens Randstad konden zij niet anders dan Hema volgen, als die winkelketen het contract niet wilde verlengen. "Maar dat klopt niet helemaal. Interimkantoren mogen niet ingaan op discriminerende vragen van hun klanten", zegt De Witte. Het CGKR gaat de zaak pas onderzoeken als de vrouw zelf een klacht indient.