Italiaanse gerecht brengt 'ndrangheta slag toe

In Italië en Duitsland zijn 35 mensen opgepakt die ervan verdacht worden tot de Calabrische maffia, de 'ndrangheta, te behoren. Daarnaast werden ook vijf aanhoudingsmandaten uitgevaardigd tegen verdachten in Canada en Australië, waar een van hen jarenlang burgemeester was.

"We hebben de centrale structuur van de 'ndrangheta een slag toegebracht", aldus een woordvoerder van de Italiaanse politie, die eraan toevoegde dat "de 'ndrangheta op het punt staan, of zullen gedwongen zijn, zich te reorganiseren". De opgepakte personen worden beschuldigd van afpersing, drugshandel en het witwassen van zwart geld.

Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa is een van de personen in Australië tegen wie een aanhoudingsmandaat werd uitgevaardigd van 1996 tot 2005 burgemeester van Stirling, een voorstad van Perth. De man emigreerde meer dan dertig jaar geleden naar Australië. Hij was er de baas van de lokale maffia en legde daarover verantwoording af aan de bazen in het zuiden van Italië.

De 'ndrangheta wordt beschouwd als een van de machtigste en meest gewelddadige maffiaclans van Italië.