Nog hogere rente op Griekse staatsbons

Griekenland heeft met succes een nieuwe staatslening op zes maanden uitgegeven. De rente lag echter hoger dan bij de vorige emissie begin februari.

In totaal heeft Griekenland vandaag voor 1,625 miljard euro opgehaald op de kredietmarkt en dat voor een periode van zes maanden. De uitgifte was drie keer overschreven en de beleggers zagen er dus wel brood in.

Daartegenover staat dat de rente op zes maanden nu op 4,75% ligt. Bij een vorige emissie van staatsbon begin vorige maand was dat nog 6,64%. Voor leningen op tien jaar ligt de Griekse rente nu op 12,5%.

De uitgifte komt een dag nadat het ratingbureau Moody's de kredietwaardigheid van Griekenland had verlaagd met drie stappen tot B1, rommelstatus. Athene had daar woedend op gereageerd en noemt die daling onverantwoord.

Vorig jaar werd Griekenland overeind gehouden door een hulpplan van 110 miljard euro van de EU en het Internationaal Muntfonds. Het was toen het eerste euroland dat internationale hulp moest aanvaarden.

Binnenkort beraden de Europese ministers van Financiën zich over een permanente oplossing om eurolanden in moeilijkheden te steunen.