Opnieuw processen in Guantánamo na twee jaar

In de Amerikaanse gevangenis Guantánamo gaat de militaire rechtbank opnieuw verdachten berechten. President Barack Obama had dat twee jaar geleden verboden, maar heeft nu groen licht gegeven.

Dat de gevangenis op de Amerikaanse basis op Cuba moest sluiten, was een van de verkiezingsbeloftes in de presidentscampagne van Obama in 2008. Daarom was een van de eerste beleidsdaden van Obama de bevriezing van de militaire processen. Obama wilde dat de terrorismeverdachten voor een gewone rechtbank zouden komen.

Maar dat stuitte op politiek verzet. Hij vond geen onderdak voor de zowat 170 verdachten die er nog zitten. Er was veel verzet om hen over te brengen naar gevangenissen op het Amerikaanse vasteland, maar ook met Europese landen werd geen akkoord bereikt over de opvang van Guantánamogevangenen.

Nu starten de processen voor een militaire rechtbank na twee jaar opnieuw. Ook keurt Obama een regel goed waardoor er gevangenen kunnen worden vastgehouden zonder officiële beschuldiging, "omdat ze een gevaar voor de nationale veiligheid vormen".