Politie beschiet menigte in Jemen

In Jemen is er vandaag opnieuw massaal betoogd tegen president Ali Abdullah Saleh. Het protest is daarmee opnieuw opgelaaid na enkele dagen van relatieve rust. Volgens ooggetuigen heeft de politie in de hoofdstad Sanaa het vuur geopend op de betogers. Daarbij zouden zeker 50 gewonden zijn gevallen.

De Jemenieten eisen het ontslag van Saleh, die al 32 jaar aan de macht is. Het protest tegen zijn bewind neemt niet af, integendeel.

Vandaag kwam een massa betogers bijeen in Sanaa. Politiemannen en veiligheidspersoneel in burger openden het vuur toen een groep betogers een andere groep probeerde te bereiken die al weken kampeert voor de universiteit, zo vertellen getuigen.

Zeker 3 van de 50 gewonden zijn er erg aan toe. Het officiële dodental sinds het begin van de protesten staat op 27. Overigens werd er vandaag ook betoogd in de stad Dhamar, ten zuiden van Sanaa.

"Regering wil betogers verdelen"

De betogers zijn ontevreden over de corruptie in het land en de hoge werkloosheid, die op zo'n 35 procent ligt. Tegelijk willen ze een nieuw politiek bestuur. Nu is zowat alle macht in handen van Saleh en zijn kliek. In Jemen wonen zowat 23 miljoen mensen. Naar schatting 40 procent van hen moet rondkomen met 2 dollar per dag. Een derde lijdt regelmatig honger.

Minister van Buitenlandse Zaken Abubakr al-Qirbi heeft hulp gevraagd van buitenlandse donoren, maar volgens de oppositie is dat een zet om tijd te winnen en de betogers onderling te verdelen.