Proces Chirac opgeschort tot half juni

Het proces tegen de voormalige Franse president Jacques Chirac, dat gisteren begon, is meteen uitgesteld tot half juni. Volgens de advocaat van een medebeschuldigde is een van de aanklachten verjaard. Het Hof van Cassatie gaat dat nu onderzoeken.
(Archieffoto)

Chirac staat terecht voor corruptie in de periode dat hij burgemeester van Parijs was, begin jaren 90. Hij zou toen banen hebben uitgedeeld aan vrienden. Die zouden bovendien uitbetaald zijn door de stad Parijs, terwijl die mensen in feite niet voor de stad werkten, maar onder meer voor de RPR, de toenmalige partij van Chirac. De oud-president zegt dat hij recht in zijn schoenen staat.

Het is de advocaat van een van die medewerkers die het uitstel heeft afgedwongen. Volgens hem is een van de aanklachten verjaard. Dat zal onderzocht worden door het Hof van Cassatie en daarna mogelijk ook door het Grondwettelijk Hof. Omstreeks half juni zou het proces dan opnieuw kunnen starten.

Chirac was vandaag -net als gisteren- niet aanwezig op de zitting. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van 10 jaar of een boete van 150.000 euro.