Rusland is gekant tegen ingrijpen in Libië

Rusland is niet gewonnen voor een militaire ingreep in Libië. Ook een nofly-zone, waarover er eerstdaags een voorstel komt bij de Verenigde Naties, lijkt weinig kans te maken op Russische goedkeuring.

"Libiërs moeten hun problemen zelf oplossen", zegt Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Hij vindt dat er geen interventie van buitenaf moet zijn. Rusland heeft vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ook China, dat ook vetorecht heeft, zou niet gewonnen zijn voor ingrijpen in Libië.

De Amerikaanse president Barack Obama en de NAVO sluiten een militaire ingreep niet uit. Daarnaast is er de mogelijkheid om een nofly-zone in te stellen boven Libië. Zo'n vliegverbod moet voorkomen dat de Libische luchtmacht op bevel van de leider Moe'ammar al-Khaddafi nog burgerdoelwitten of olieraffinaderijen bombardeert.

Groot-Brittannië en Frankrijk werken aan een voorstel om een nofly-zone in te stellen. Eerstdaags zou dat plan op de tafel van de VN-Veiligheidsraad en van de NAVO moeten belanden.

Moslims en Arabieren willen nofly-zone

Vandaag heeft de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OCI) gevraagd dat de VN een vliegverbod afkondigen boven Libië om de bevolking te beschermen. De OCI telt 57 lidstaten en vertegenwoordigt een miljard moslims.

Gisteravond had de Gulf Cooperation Council (GCC) -dat is de regionale organisatie van de Arabische Golfstaten- ook al een nofly-zone geëist. Zaterdag beraadt de Arabische Liga zich over de kwestie.

Dat er vanuit de Arabische en de moslimwereld zo wordt aangedrongen op die zone, kan een rol spelen in de VN-Veiligheidsraad. Het maakt het Rusland en China moeilijker om hun veto te stellen, ze kunnen zich bij een stemming dus ook onthouden en in dat geval zou de Frans-Britse resolutie wel kans maken. 

Sommige westerse bronnen zeggen overigens dat een VN-resolutie wenselijk, maar niet echt nodig is om een NAVO-vliegverbod boven Libië uit te vaardigen. 

NAVO houdt Libië in het vizier

De NAVO is intussen begonnen met een permanente monitoring van het Libische luchtruim. AWACS-radarvliegtuigen vliegen nu de klok rond missies boven het zuidelijke gedeelte van de Middellandse Zee.

Voorlopig heeft dat volgens de alliantie nog niets te maken met een vliegverbod, maar de NAVO wil wel de ontwikkelingen in het luchtruim en het grondgebied van Libië in de gaten houden.