Sultan van Oman herschikt regering

In Oman heeft sultan Qaboos twaalf ministers de laan uitgestuurd wegens vermoedens van corruptie. De sultan komt zo tegemoet aan de eisen van betogers.

De voorbije weken is het in Oman al een paar keer tot betogingen gekomen. De betogers eisen meestal een einde aan de corruptie, meer banen en meer persvrijheid. Meestal verlopen de protesten vreedzaam, maar toch is het paar keer tot incidenten en plunderingen gekomen.

Sultan Qaboos heeft vandaag niet minder dan twaalf ministers de laan uitgestuurd omdat ze zich zouden hebben laten omkopen, onder hen ministers op sleutelposities zoals Binnenlandse Zaken, Economie en Handel en Industrie.

Qaboos wil zo de betogers paaien. Hij blijft zelf naast staatshoofd wel premier, minister van Defensie en van Financiën, maar voorlopig laten de betogers de sultan duidelijk buiten schot.

Onbekend, maar cruciaal land

Oman ligt in het zuidoosten van het Arabische Schiereiland, aan de ingang van de olierijke Perzisch/Arabische Golf met de Indische Oceaan, een plaats waar dagelijks tankervloten met olie voorbijvaren.

Sultan Qaboos nam in 1970 de heerschappij over van zijn vader en heeft sindsdien het voorheen middeleeuwse land gemoderniseerd met scholen, ziekenhuizen en andere infrastructuur. Dat heeft hem veel krediet gegeven bij de bevolking, maar die wil nu blijkbaar ook meer inspraak in het bestuur, dat tot nu toe bijna eigenhandig bij de sultan zelf lag.

De 71-jarige sultan heeft geen zonen en er is geen duidelijke opvolger. Oman heeft goede relaties met het Westen en dan vooral met Groot-Brittannië.