Vanhengel stelt accijnsverlaging aan pomp voor

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) wil de accijnzen op diesel en benzine aan de pomp verlagen. Dat schrijft De Standaard. Vanhengel wil daarmee iets doen aan de zeer hoge brandstofprijzen.

De dieselprijs komt vandaag dicht in de buurt van het recordniveau van mei 2008. Toen kostte diesel 1,47 euro aan de pomp, vandaag is dat 1,44 euro. Voor benzine betaalt u momenteel 1,59 euro.

Om de stijging van de brandstofprijzen wat te temperen, wil minister van Begroting Vanhengel (foto) bij de komende begrotingsbespreking voorstellen om vanaf een bepaalde prijs de accijnzen op diesel en benzine te laten dalen, zoals dat het geval was in 2007 en 2008.

Het gaat om het zogenoemde omgekeerd cliquetsysteem. Het systeem zou gelden vanaf een dieselprijs van 1,47 euro en een benzineprijs van 1,61 euro.

Volgens de minister zal zijn voorstel geen gevolgen hebben voor de begroting, omdat de overheid al extra btw-inkomsten heeft op de duurdere brandstoffen. Hij maakt zich ook sterk dat deze maatregel door een regering in lopende zaken genomen kan worden en door een meerderheid in het parlement gesteund zal worden.

Ook ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) liet eerder al weten iets te willen doen aan de hoge energieprijzen.