Verrassend record voor doek van Gunawan

Bij Christie's in Amsterdam is het doek "Moeder en kinderen" van Hendra Gunawan (1918-1983) geveild voor 613.000 euro. Dat is de hoogste veilingprijs ooit voor een werk van de Indonesische schilder en politiek activist.

Het doek "Moeder en kinderen" (grote foto) is 195 op 87 centimeter groot en werd geschilderd in 1974.  "De slangenbezweerder" (foto in tekst), een doek uit hetzelfde jaar dat even groot is, werd voor 505.000 euro geveild.

De werken van Gunawan waren geschat op 30.000 à 50.000 euro per stuk. De koper van beide werken wenste anoniem te blijven.

Gunawan was kunstenaar, dichter en communistisch partizaan. Hij was aangesloten bij de onafhankelijkheidsbeweging Poetera. Later werd hij actief bij Lekra, een cultuurbeweging nauw verwant aan de Indonesische Communistische Partij KPI. Na de mislukte communistische coup in 1965, belandde hij in de gevangenis. 

Hij zou er tot 1978 blijven. Hij bleef echter altijd schilderen, maar zijn kunst werd zelden getoond. Zijn werk toont in felle kleuren het dagelijkse leven van dorpelingen: dansen, eten, vechten, vissen en praten.