"Een miljard dollar op je rekening is niet cool"

Mark Zuckerberg mag dan wel het gezicht van Facebook zijn, mee aan de wieg ervan lag ook Sean Parker, in de film "The social network" vertolkt door Justin Timberlake. Onder meer dankzij Facebook -hij was de eerste voorzitter- werd hij steenrijk. Toch vindt hij dat hij daardoor "uncool" geworden is. Zo vertelde hij aan The Financial Times.

Parker is niet echt tevreden met de manier waarop scenarist Aaron Sorkin hem voorstelt in de meermaals bekroonde film "The social network". Vooral de zin die in de mond van acteur Timberlake (kleine foto, links) bij zijn ontmoeting met Zuckerberg gelegd wordt, ergert hem: "Een miljoen dollar bezitten is niet cool. Weet je wat cool is? Een miljard dollar bezitten."

Parker, van wie het vermogen wel in de miljarden geraamd wordt, reageert hierop met: "Nee, dat is echt niet cool. Zeker niet. Ik denk dat een kapitaalkrachtig lid van de gevestigde orde zijn juist het tegenovergestelde van cool is. Een alternatieve revolutionair zijn, dat is pas cool. Dus, wanneer je een miljard dollar op je bankrekening hebt staan, dan ben je meer dan waarschijnlijk uncool geworden." Onlangs zou hij een portier van een nachtclub een fooi van amper vijf dollar gegeven hebben, wat een bewijs van zijn uncool-heid zou kunnen zijn. "Maar", verdedigt de dertiger zich, "mocht dit zo gebeurd zijn, dan is dat toevallig gebeurd."

"Als ondernemer moet je bereid zijn in armoede te leven. Er is een tijd geweest dat ik leefde met één koffer in de hand. Ik legde me zelf toen op nooit langer dan twee weken bij iemand te logeren, want ik wilde die persoon niet tot last zijn", voegde de man die ook aan de basis van de online muziekdienst Napster ligt, eraan toe.

Parker heeft reeds verschillende keren aan de media laten weten dat zijn voorstelling in "The social network" pure fictie is. Ook nu nog probeert hij met de scenarist af te rekenen: "Mijn ontmoetingen met Sorkin waren pijnlijk eigenaardig. Hij is de zotste persoon die ik ooit ontmoet heb. Een gesprek tijdens een etentje was nep en gekunsteld. Het leek alsof hij ons gesprek op voorhand in een script neergeschreven had. Iedere keer als ik hiervan wilde afwijken, keerde hij terug naar dat script. Sorkin heeft uiteindelijk verteld wat hij zelf wilde vertellen." Toen zijn vrienden een avant-première van de film zagen, reageerden ze verbolgen: "Een van hen begon na de film te schreeuwen van: "Hij zal jullie gerechtelijk vervolgen!" Maar ik had iets van: laten we rustig blijven en onze waardigheid behouden."

Dat hij door de film een heuse vedette geworden is, laat hem koud. "Ik kon perfect doen wat ik wilde doen met mijn leven, voor de film in de zalen vertoond werd", aldus Parker.

lees ook