Abbey Road op zoek naar "hymnes van deze tijd"

Abbey Road Studios in Londen viert dit jaar zijn 80e verjaardag en gaat op zoek naar "hymnes van deze tijd". Onbekende componisten mogen hun muziek insturen. Ze maken kans om hun werk met het London Symphony Orchestra op te nemen in de legendarische studio's.

In 1931 werden de studio's ingewijd door Edward Elgar met zijn "Land of hope and glory". Er is nu een wedstrijd gelanceerd waarbij onbekende componisten "hymnes van deze tijd" mogen insturen.

De winnende composities zullen worden opgenomen in Studio 1 onder begeleiding van het London Symphony Orchestra.

"Ik kan me geen betere manier inbeelden om 80 jaar uitmuntendheid te vieren dan door het bedenken van nieuwe muziek", zegt Eric Whitacre, die het London Symphony Orchestra zal dirigeren en ook in de jury van de wedstrijd zit. "Het is een eer om bij dit selectieproces betrokken te zijn."

Kandidaten kunnen hun composities tot 15 juli insturen. Onder anderen The Beatles (foto in tekst), Pink Floyd, Oasis en Radiohead hebben in de opnamestudio's gewerkt.