Albatros van 60 jaar broedt nog een jong uit

De oudste wilde vogel in de Verenigde Staten, een ruwweg 60 jaar oude Laysanalbatros genaamd Wisdom, heeft op Sand Island in de Midway-atol een kuiken uitgebroed. De albatros werd in 1956 geringd toen ze ongeveer vijf jaar oud was.

Wisdom (grote foto) heeft het record als de oudste wilde vogel die ooit geregistreerd is in de 90 jaar dat in de VS en Canada vogels geringd worden.

Zij zou al dubbel of zelfs drie keer zo oud zijn als de gemiddelde levensverwachting voor een Laysanalbatros maar geleerden geven toe dat ze nog steeds gegevens verzamelen over de soort en er nog veel over moeten leren. In haar zestigjarige leven heeft de albatros bijna 5 miljoen kilometer gevlogen, zowat zes keer over en weer naar de maan.

Het kuiken dat Wisdom nu heeft uitgebroed moet haar 35e zijn. Laysanalbatrossen hebben doorgaans heel hun leven dezelfde partner en ze leggen slechts een ei per jaar. Het is niet bekend of Wisdom al die tijd al dezelfde partner heeft gehad.

Vliegend slapen

Laysanalbatrossen broeden op de Hawaïaanse eilanden, namelijk de Midway-eilanden (kleine foto boven) en Laysan, op de Bonineilanden bij Japan, de French Frigate Shoals, en meer recent ook op eilanden voor de kust van Mexico, zoals Isla Guadalupe en eilanden in de Revillagigedo-archipel.

Om zich te voeden, vliegen ze tot aan de Beringstraat in het uiterste noorden en de eerste drie tot vijf jaar van hun leven brengen ze constant in de lucht door. Volgens geleerden slapen ze zelfs terwijl ze vliegen boven de oceaan.

19 van de 21 albatros-soorten worden bedreigd met uitroeiing, vooral door de langelijnvisserij en door plastic afval dat op de oceaan ronddrijft of in de buurt van hun broedplaatsen aanspoelt (kleine foto). De vogels denken dat het afval voedsel is en voederen het aan hun jongen. Als dat te vaak gebeurt, krijgen die last van verstoppingen of vergiftiging.

lees ook