Ashton wil Nationale Raad voorlopig niet erkennen

In het Europees Parlement is gepleit voor de snelle erkenning van de Nationale Raad in Libië, de vertegenwoordiger van de oppositie. Maar Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie, houdt voorlopig de boot af.

Buitenlandvertegenwoordiger Ashton kwam in het Europees Parlement in Straatsburg uitleg geven over de toestand in Libië. Veel parlementsleden vroegen haar om de Nationale Raad in Libië te erkennen.

Onder meer Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese Liberalen, hield daarover een fors pleidooi. Maar Ashton zei dat zij dat niet kan doen. Alleen de Europese staatshoofden en regeringsleiders kunnen dat.

Haar antwoord veroorzaakte ongenoegen. Onder meer Daniël Cohn-Bendit (foto) van de groenen trok van leer tegen Ashton: "Het Parlement wil die erkenning, u kunt alvast een voorstel in die zin doen, zoniet komt u in de problemen met het Parlement", zei Cohn-Bendit.

Ashton bleef ook voorzichtig over de invoering van een eventueel vliegverbod boven Libië. Overmorgen komen de staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen voor een top, ook zij zullen over Libië praten.