Bassist van Alice In Chains is overleden

De Amerikaanse muzikant Mike Starr is op 44-jarige leeftijd overleden. Het levenloze lichaam van de bassist van Alice In Chains werd aangetroffen in een woning in Salt Lake City. Een autopsie moet de doodsoorzaak aanwijzen.

Mike Starr stond eind de jaren 80 samen met gitarist Jerry Cantrell en zanger Layne Staley aan de wieg van de grungeband Alice In Chains. De band scoorde begin de jaren 90 zijn grootste successen met singles als "We die young" en "Would?". Alice In Chains overbrugde in die tijd de kloof tussen metal en grunge.

Na de release van "Dirt" in 1993 stapte Starr uit de band. Officieel werd er een einde gemaakt aan de samenwerking tussen Starr en de band omdat Starr het touren beu was. Later zou Starr melden dat hij op de keien werd gezet omdat hij onhandelbaar was door zijn drugsverslaving 

Mike Starr kampte net als zanger Layne Staley (1967-2002) jarenlang met een drugsverslaving. Staley overleed in 2002 aan de gevolgen van zijn jarenlange druggebruik. Na de dood van Staley ging de groep onder impuls van gitarist Jerry Cantrell door met zanger William DuVall (foto 2009: Mike Inez, Sean Kenney, Jerry Cantrell, William DuVall). Vorig jaar stond Alice In Chains nog op het podium van Rock Werchter.

De politie van Salt Lake City heeft geen details gegeven over de omstandigheden van het overlijden van Mike Starr. Een autopsie en toxicologische tests zullen worden uitgevoerd. Starr was vorig jaar een van deelnemers aan het realityprogramma "Celebrity rehab with Dr. Drew".  Midden februari werd hij nog gearresteerd op verdenking van het bezit van verboden middelen in Salt Lake City.