Blood & Honour 1e keer veroordeeld voor concerten

De correctionele rechtbank van Veurne heeft drie leden van de extreemrechtse organisatie Blood & Honour tot drie maanden cel veroordeeld voor de organisatie van enkele naziconcerten. Het is de eerste keer dat leden van Blood & Honour op basis van de antiracismewet veroordeeld worden.

Een van de twee concerten was een SS-huldiging in 2008 (foto) in de West-Vlaamse gemeente Bellegem. De SS, of Schutzstaffel, was een paramilitaire organisatie binnen de Duitse nazipartij. De beelden van het concert in Bellegem werden getoond in een undercoverreportage in "Koppen".

De drie veroordeelden namen ook deel aan een memorialconcert in Diksmuide ter ere van Ian Stuart Donaldson, de Engelse oprichter van Blood & Honour.

Volgens de rechtbank staat het vast dat de drie effectief betrokken waren bij de organisatie van een naziherdenking en dat er tijdens de concerten opruiende en openlijk racistische taal werd gebruikt. Zo werd bij een van de mannen een taakverdeling gevonden voor toekomstige concerten. Een andere tekende het huurcontract voor het concertterrein in Diksmuide.

"Belangrijk precedent"

Voor twee van de drie veroordeelden is de straf met uitstel. Omdat de derde beklaagde al een zwaar gerechtelijk verleden had, kwam hij niet meer in aanmerking voor uitstel.

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding had zich burgerlijke partij gesteld in deze zaak. "Wij zijn blij dat de leden veroordeeld zijn", reageert Jozef De Witte van het centrum. "Dit kan een belangrijk precedent vormen. Eindelijk heeft een rechtbank gehandeld naar de letter van de antiracismewet."