De Donnea wil referendum faciliteitengemeenten

MR-Kamerlid François-Xavier de Donnea pleit voor een referendum in de zes faciliteitengemeenten over hun aansluiting bij Brussel. In ruil zouden meteen ook de faciliteiten afgeschaft kunnen worden, zei hij op Actua-TV.

De MR van De Donnea, waar ook het FDF van Olivier Maingain deel van uitmaakt, pleit al jaren voor de uitbreiding van Brussel als compensatie voor de door Vlaanderen geëiste splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Ook De Donnea is voorstander van die uitbreiding, maar hij beseft naar eigen zeggen dat "de geesten in Vlaanderen daar niet rijp voor zijn". Hij stelt daarom een referendum "met gekwalificeerde meerderheden" voor in de zes faciliteitengemeenten.

Om bij Brussel aan te sluiten, zou twee derde van de stemgerechtigden moeten gaan stemmen en zou twee derde van de kiezers voor de aansluiting bij Brussel moeten stemmen.

"Ik geloof dat maximaal 1 of 2 van die gemeenten zou kiezen voor Brussel. Daarmee kunnen we dan een streep trekken onder dat verhaal. De rest van de faciliteiten schaffen we dan ook af."

Voor De Donnea moet dergelijke aanpak een onderdeel zijn van een breder akkoord. "En ik denk dat ook Olivier Maingain daarmee akkoord zou gaan", zegt hij.

Plan botst op stilzwijgen

N-VA'er Ben Weyts heeft het idee van De Donnea meteen afgewezen. "Wanneer gaan de Franstaligen nu eens de grenzen respecteren? Wij stellen toch ook de grenzen van de Franse Gemeenschap of van Wallonië niet in vraag", zegt Weyts.

De andere partijen willen niet reageren of zoeken "naar meer serene oplossingen". Wel lijkt er een idee te zijn dat er geen wettelijke basis is voor een dergelijk referendum en dat het plan hoe dan ook weinig kans maakt.

Meest gelezen