Europees Parlement 1 week minder naar Straatsburg

De leden van het Europees Parlement vergaderen volgend jaar en in 2013 één week minder in Straatsburg. Dat heeft een meerderheid beslist bij een stemming in het parlement in Brussel.

Volgens Europese verdragen zijn de parlementsleden verplicht om twaalf keer per jaar een plenaire zitting te houden in Straatsburg. Maar veel parlementsleden vinden het over en weer reizen een verspilling van tijd en geld.

Daarom hebben ze nu in de herfst van volgend jaar één week Straatsburg geschrapt. Om toch aan de reglementaire 12 zittingen te komen, zullen ze twee kortere zittingen houden in dezelfde week. In augustus nemen de instellingen van de Europese Unie een maand vrijaf en vindt er sowieso geen plenaire vergadering plaats.

Het goedgekeurde amendement is een initiatief van de Britse conservatief Ashley Fox. "Deze stemming zal de Europese belastingbetaler 15 miljoen euro besparen en het milieu een zinloze uitstoot van 1.600 ton CO2", reageerde hij tevreden. "Ik hoop van harte dat dit de eerste nagel aan de doodskist is van het reizende circus dat het Europees Parlement is."

lees ook