Fiscus vult honderdduizenden aangiftes zelf in

De fiscus gaat dit jaar voor enkele honderdduizenden belastingplichtigen zelf de aangifte invullen. Dat staat in De Standaard. Het gaat om mensen van wie de fiscale situatie de afgelopen jaren niet meer veranderd is.

Voor mensen van wie de fiscale situatie de afgelopen jaren dezelfde was, beschikt de fiscus over voldoende gegevens om de aangifte zelf in te vullen. Het gaat dan vooral om gepensioneerden, werklozen en mensen die van een ziekte- of invaliditeitsuitkering leven.

"Ieder jaar krijgen we de kritiek dat die aangifte bijzonder moeilijk is om in te vullen. We willen die categorie mensen dan ook helpen", zegt Francis Adyns van het ministerie van Financiën.

"Vorig jaar was er een proefproject en dan ging het om zo'n 5.000 personen. Dit jaar zouden er enkele honderdduizenden zijn", vertelt Adyns.

Mensen die gebruik maken van dienstencheques, dan is de aftrek ook meteen geregeld, want de fiscus beschikt over die gegevens. Maar gepensioneerden die bijvoorbeeld zonnepanelen lieten leggen en die investering willen laten aftrekken, moeten dat wel nog melden aan de belastingdienst.