Handenvrij bellen nog niet volledig ingeburgerd

De politie betrapt steeds meer mensen die met de gsm in de hand achter het stuur zitten. In de eerste helft van 2010 werden daarvoor 65.677 boetes uitgeschreven, 10 procent meer dan in dezelfde periode in 2009. Dat schrijven de Concentra-kranten op basis van cijfers van de federale politie.

Nog niet alle boetes van 2010 zijn al verwerkt, maar de cijfers van de eerste helft van vorig jaar geven toch al een duidelijke tendens aan. In die 6 maanden werden 65.677 boetes uitgeschreven voor het bellen achter het stuur met de gsm in de hand. Als die cijfers zich doorzetten, hebben vorig jaar ongeveer 130.000 bestuurders hiervoor een boete opgelopen. Dat komt neer op 360 boetes per dag en zou gelijkstaan met een bedrag van 13 miljoen euro.

Ondanks de hoge boete van 100 euro blijven veel Belgen ongestoord met de gsm in de hand bellen achter het stuur. Hoewel 81 procent van de bestuurders ervan overtuigd is dat rijden en bellen niet kan, zoals blijkt uit een enquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), blijft 50 procent van de bestuurders het doen.

Volgens de federale politie zal de pakkans dit jaar nog groter worden. De politie zal bij een aantal thema-acties namelijk extra toekijken op handenvrij bellen. Het BIVV is dan weer bezig met een nieuwe campagne die het gebruik van de gsm achter het stuur moet afraden. Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek is de kans op een ongeval 5 tot 6 keer groter met een gsm achter het stuur, weet het BIVV.