Heilige reuzenschildpad ontsnapt aan redders

In Vietnam is een reddingsactie van een zieke reuzenschildpad mislukt. Het dier, dat zo'n 200 kilogram weegt, ontsnapte aan zijn redders. Nu zijn honderden mensen naar hem op zoek, want de schildpad zou geluk brengen.

De soort waartoe de reuzenschildpad behoort, is met uitsterven bedreigd. Er zouden nog slechts vier exemplaren van in leven zijn.

Onlangs werd de schildpad opgemerkt met open wonden aan zijn hals en zijn voeten. Dierenartsen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi vermoeden dat het dier ernstig ziek is door de vervuiling in het water of door de haken van de vissers.

Daarom werd een grote reddingsactie opgezet. Heel wat Vietnamezen probeerden de schildpad in een net te vangen en op een kunstmatig eiland te trekken voor verzorging. Maar het dier kon ontsnappen. Langs de kade stonden ook heel wat mensen die hoopten dat het hen geluk zou brengen als ze een glimp van het dier konden opvangen.

De zoektocht gaat nu verder. Volgens de legende is de schildpad dezelfde als het dier dat eeuwen geleden de Vietnamezen hielp om de Chinese bezetter te verjagen. In Vietnam is de schildpad het symbool van onafhankelijkheid. Daarom is de bevolking bang dat het dier aan de verwondingen zal overlijden. Wetenschappers vermoeden evenwel dat het dier dat gisteren nog kon ontsnappen, slechts 80 tot 100 jaar oud is.

lees ook