IEA pleit tegen Belgische kernstop

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) raadt België aan zijn kerncentrales niet te sluiten tegen 2025, zoals momenteel gepland. Dat staat te lezen in een rapport van het agentschap over het Belgische energiebeleid.

Volgens het IEA zou de sluiting van de kerncentrales het capaciteitsonevenwicht in ons land  verergeren, waardoor de prijzen de hoogte kunnen ingaan. België riskeert ook té afhankelijk te worden van elektriciteit uit het buitenland.

Het risico op black-outs wanneer de vraag piekt, zou ook toenemen. Bovendien zou het zeer moeilijk worden om de CO2-uitstootdoelstellingen nog te halen, aldus het IEA.

"Het moet doenbaar zijn om de Belgische kerncentrales veilig en betrouwbaar operationeel te houden na de levensduur van veertig jaar die voorzien is in de wet over de kernuitstap", zegt het rapport.

De zeven kernreactoren produceerden in 2007 meer dan de helft van onze elektriciteit. In 2003 werd een wet aangenomen waardoor de levensduur van de centrales beperkt wordt tot veertig jaar. Daardoor zouden in 2015 drie centrales moeten sluiten, de overige vier zouden tegen 2025 stopgezet moeten worden.

In 2009 was de toenmalige regering het eens om de levensduur van de oudste centrales met tien jaar te verlengen, maar het parlement heeft dat akkoord nooit bekrachtigd.

Meest gelezen