Khaddafi: "Westen wil onze olie controleren"

De Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi heeft in een toespraak gezegd dat het Westen samenzweert tegen zijn land om de controle over de olievelden in handen te krijgen. De toespraak was gisteren opgenomen en is vanmorgen vroeg uitgezonden op de Libische staatstelevisie.

De opnamestudio was gevuld met jongeren die aanhangers zijn van Khaddafi. Hij vroeg hen om Libië te verdedigen tegen "zij die onze levensstandaard benijden".

"Ze willen onze olie afnemen", zei Khaddafi. "Dit is wat de Amerikanen, dit is wat de Fransen, die kolonialisten, willen." "De koloniale landen beramen een complot om het Libische volk te vernederen, het tot slavernij te dwingen en de olie te controleren", zei Khaddafi nog.

Hij wees ook weer met een beschuldigende vinger naar de terreurgroep Al Qaeda. De groep zit volgens hem achter de opstand in zijn land. "Iedereen is voor hen een vijand", zei Khaddafi. "Ze kennen niets anders dan mensen doden." Khaddafi blijft erbij dat de rebellen in zijn land jongeren zijn die misleid en gedrogeerd worden door Al Qaeda.

Op de Turkse televisie

Khaddafi heeft gisteren ook een interview gegeven aan een Turkse journalist van de zender TRT. In dat interview geeft Khaddafi ook commentaar op een mogelijk vliegverbod boven Libië. Binnen de Verenigde Naties woedt de discussie om een nofly-zone in te stellen boven het land. De VS en Frankrijk zijn grote voorstanders, China en Rusland zien dat niet zitten.

Als dat er komt, zullen de Libiërs terugvechten, dreigde Khaddafi. "Als ze die beslissing nemen, zal dat zelfs nuttig zijn voor Libië, want dan zal het Libische volk de waarheid zien", zei Khaddafi. "Namelijk dat ze de controle willen overnemen in Libië en dat ze onze olie willen stelen. Dan zal het Libische volk de wapens opnemen tegen hen."

Meest gelezen