Leuven weert fondsenwervers ngo's van straat

In Leuven mogen ngo's zoals Oxfam en Amnesty International geen fondsen meer werven door mensen op straat aan te spreken. De ngo's werken daarvoor met een commercieel bedrijf die werknemers de straat op stuurt. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) vindt dat niet correct en zegt dat de mensen op straat te vaak worden lastiggevallen.

"We hebben 5 jaar geleden al klachten gekregen, toen is het wat verminderd", zegt Tobback op Studio Brussel vanochtend. "Maar een jaar geleden begon het weer. Klachten dat ze voortdurend aangeklampt worden. Sommige ngo's halen zelfs 10% van hun inkomsten uit Leuven terwijl wij maar 2% van de Vlaamse bevolking vertegenwoordigen."

"De ngo's hebben zelf in de kranten toegegeven dat ze in Leuven veel te fel hadden gedaan, wat niet in overeenstemming is met de afspraken van vijf jaar geleden."

"De mensen klagen dat ze niet meer door een straat kunnen zonder lastiggevallen te worden door mensen die vragen om een vaste opdracht voor een goed doel te tekenen. Waarom moet je zoiets op straat doen, dat is toch echt profiteren van de zwakkere mensen die misschien wel centen hebben maar zich niet kunnen verdedigen tegen zo'n opdringerige "kadee"."

Tobback vindt het vooral storend dat het geen vrijwilligers zijn die de ngo's vertegenwoordigen op straat, maar werknemers van het bedrijf DDF, Direct Dialogue Fundraising. "Maar waarom moet een commerciële firma daar een procent op nemen?", vraagt Tobback zich af. "Die "vrijwilligers" op straat zijn gecamoufleerde commerçanten die al naargelang de dag en de vergunning een truitje van de ene organisatie of de andere organisatie dragen. Uit het Staatsblad blijkt dat DDF 70 mensen in dienst heeft, dus het bedrijf verdient er meer dan een procentje aan."