Portugal ontvangt een gezant van Khaddafi

De Portugese minister van Buitenlandse Zaken heeft een gezant ontvangen van het regime van kolonel Moea'ammar al-Khaddafi in Libië. Een Libische generaal is ook geland in Caïro. Wat hij daar komt doen, is nog niet duidelijk.

De Libische gezant wil Europa zijn visie geven op de ontwikkelingen in Libië en de Portugese minister van Buitenlandse Zaken heeft hem ontvangen na samenspraak met de buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton.

Morgen zal de Portugese minister verslag uitbrengen op de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Die bespreken daar dan de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Ook twee vertegenwoordigers van de Nationale raad van de Libische rebellen zullen morgen in Brussel aanwezig zijn.

Een Libisch vliegtuig dat toebehoort aan Khaddafi, is in Egypte geland. Het vliegtuig was al gesignaleerd in het luchtruim boven Griekenland. In het vliegtuig zat een hoge legerofficier van Khaddafi.

De officier op het vliegtuig is verantwoordelijk voor logistiek en bevoorrading. Het doel van zijn bezoek en met wie hij een ontmoeting zal hebben, is voorlopig niet geweten.

De Griekse defensie maakte eerder bekend dat een burgervliegtuig dat toebehoort aan de Libische leider het Griekse luchtruim was binnengevlogen op weg naar Egypte. Het was eerst niet duidelijk wie er aan boord van het toestel zat.

De officier was om een onbekende reden uit Tripoli vertrokken en is intussen in Caïro geland. Het is niet duidelijk of de man een gezant is van de Libische leider, of zich net van Khaddafi heeft afgekeerd en daarom richting Egypte is getrokken.

De afgelopen weken hebben heel wat ministers, diplomaten en legerverantwoordelijken zich gedistantieerd van het staatshoofd. Nog niet zo lang geleden vluchtten twee piloten van de Libische luchtmacht naar Malta, nadat ze een bevel hadden genegeerd om burgerdoelwitten te bombarderen.