Shuttle Discovery landt en blijft op Aarde

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is veilig geland op de lanceerbasis van Cape Canaveral in Florida. Aan boord waren zes astronauten. Het was de 39e en laatste vlucht van het nu al 27 jaar oude ruimteschip.

Discovery was op 28 februari gelanceerd. De zes astronauten hebben sindsdien een erg vol werkschema gehad. Zo moest de Italiaanse module Leonardo vastgekoppeld worden aan het internationale ruimtestation ISS. 

Aan boord van de shuttle was ook Robonaut-2, de eerste humanoïde robot in de ruimte. Twee astronauten hebben ook twee keer een ruimtewandeling moeten maken.

Maandag was de shuttle dan losgekoppeld van het ISS en vandaag was de landing gepland. Zoals gewoonlijk werden eerst de luiken gesloten, waarna de shuttle de dampkring binnenvloog. Voor de laatste maal bleek het hitteschild van schuimtegels goed bestand tegen die intrede.

Kort daarop maakte de shuttle rondjes boven Florida om snelheid te verminderen, waarna het als een vliegtuig landde op de landingsbaan in het Kennedy-ruimtecentrum.

Discovery zal nu worden klaargemaakt om verscheept te worden naar het Smithsonian Museum in Washington. De twee andere overblijvende shuttles zullen nu elk nog een ritje maken. Endeavour wordt in april gelanceerd, Atlantis in juli. Dan is het shuttle-tijdperk echt voorbij.

Het oude werkpaard op stal

Discovery is het oudste en meest gebruikte bemande ruimtetuig van de NASA. De shuttle werd voor het eerst gelanceerd in 1984 en heeft in totaal 39 vluchten in de ruimte uitgevoerd. Het tuig vloog zowel naar het Russische ruimtestation Mir als naar het ISS.

In 1990 bracht Discovery de beroemde ruimtetelescoop Hubble in een baan om de aarde en sindsdien vergapen de astronomen zich aan de haarfijne beelden uit de diepten van de ruimte. In '98 werd de toen 77-jarige John Glenn, Amerika's eerste man in de ruimte in 1962, meegenomen naar de ruimte. Een andere bekende passagier was de pop Buzz Lightyear uit de film "Toy Story" in 2008.

Discovery heeft in totaal 365 dagen in de ruimte doorgebracht en meer dan 148 miljoen kilometer afgelegd.

Meest gelezen