Slachtoffers misbruik krijgen hun dossier terug

Alle slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk die zich gemeld hadden bij de commissie-Adriaenssens, krijgen vanaf volgende maand hun dossier terug. Dat hebben de bisschoppen afgesproken met het federale parket, dat vanaf nu alle misbruiken naar misbruik in de kerk coördineert.

Toen onderzoeksrechter Wim De Troy (kleine foto) eind juni vorig jaar alle dossiers in beslag liet nemen, betekende dit meteen het einde van de commissie-Adriaenssens en rezen er veel vragen rond de privacy van de slachtoffers.

Uiteindelijk besliste een rechter dat de dossiers moesten worden teruggegeven. Maar hoe dat moest gebeuren, bleef lang onduidelijk. Nu zijn er afspraken gemaakt, zegt Paul Quirynen, de advocaat van de bisschoppen.

"Over ongeveer een maand zal iedereen die een dossier heeft ingediend bij de commissie-Adrianenssens, het recht hebben om dit dossier volledig vertrouwelijk en in de staat waarin het opgestuurd werd, opnieuw in bezit te krijgen", zegt Quirynen.

Het federale parket gaat wel eerst elk dossier bekijken om na te gaan of er nog vervolging mogelijk is.