Troepen van Khaddafi nemen stad Zawiyah in

Troepen die trouw zijn gebleven aan de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi zouden na hevige gevechten het centrale plein van de stad Zawiyah ingenomen hebben. Ook elders in Libië wordt er nog hevig gevochten.

In Zawiyah, 50 kilometer ten westen van Tripoli, is de hele dag zwaar gevochten. Volgens verschillende berichten zouden Khaddafi-troepen het centrale plein hebben bereikt en zouden er vele doden zijn gevallen, onder wie ook twee hoge officieren van Khaddafi. Een plaatselijke dokter heeft het over minstens 40 doden en waarschijnlijk veel meer.

De rebellen hebben zich teruggetrokken maar ze zweren dat ze een tegenaanval zullen inzetten. 

Oliehaven beschoten

Vanavond hebben jachtvliegtuigen van Khaddafi de oliehaven van Al Sidr in het oosten van Libië gebombardeerd (kleine foto). Daarbij zijn vier grote olietanks in brand geschoten. Boven de stad hangt nu een grote rookpluim. 

Het is de eerste keer dat het regime de olie-installaties viseert, al steekt Khaddafi de schuld wel op de rebellen.

De hele dag door hebben vliegtuigen de stellingen van de opstandelingen in het nabijgelegen Ras Lanuf gebombardeerd. De troepen van Khaddafi zitten nu op enkele tientallen kilometer van Ras Lanuf en beschoten de rebellen ook met mortieren.

In de namiddag zijn steeds meer opstandelingen naar de stad getrokken. De frontlijn komt nu steeds dichter bij Ras Lanuf.  De rebellen namen de oliestad vrijdag in en raakten dan tot in Ben Jawad, een 40-tal kilometer verder naar het westen, maar werden zondag door de regeringstroepen uit dit stadje verdreven.