"Nederlandse militairen in Libië dra vrij"

Volgens Griekenland is er een Griekse C-130 op weg naar Libië om er de drie gevangen Nederlandse militairen op te halen. Eerder had ook een van de zoons van de Libische leider Moe'ammar Khaddafi, Saif al-Islam, gezegd dat ze vrij zouden komen.

Het nieuws werd ook gebracht door de Libische staatstelevisie. De drie Nederlandse mariniers, twee mannen en een vrouw, waren gevangengenomen toen ze probeerden om landgenoten te evacueren uit Libië. Dat gebeurde op 27 februari in de buurt van Sirte. Ze werden gevat door troepen die trouw waren gebleven aan Khaddafi.

Ze zouden nu worden overgedragen aan een delegatie van Maltese en Griekse vertegenwoordigers, meldde de Libische staatstelevisie. Intussen heeft het Griekse ministerie van Defensie gemeld dat er een Griekse C-130 op weg is naar Tripoli om de drie op te halen.

"We hebben hen gezegd dat ze niet moeten terugkomen tenzij ze onze toelating hebben. We sturen hen naar huis, maar houden wel hun helikopter", zei Saif al-Islam (foto) aan het persbureau Reuters. Hij voegde er nog aan toe dat alle middelen zullen worden ingezet tegen de opstandelingen.