"Sarkozy doet Libisch verzet beloften"

De Franse president Sarkozy heeft enkele vertegenwoordigers ontvangen van de Libische Nationale Raad. Frankrijk erkent de raad als officiële vertegenwoordiger van de oppositie in Libië. Volgens sommige bronnen heeft Sarkozy verregaande toezeggingen gedaan.

Nicolas Sarkozy zou toegezegd hebben aan het Libische verzet dat hij vindt dat er gerichte luchtacties moeten worden uitgevoerd. Het zou dan gaan om bombardementen op de commandobunker van Khaddafi en het vliegveld van Sirte, ten oosten van Tripoli.

Het bericht is gemeld door verschillende bronnen rond het Elysée, maar het is nog niet bevestigd.

Sarkozy zou willen bepleiten bij zijn Europese partners om de bombardementen gezamenlijk te doen, maar als Europa niet wil, dan doet Frankrijk het desnoods alleen, zo zou hij gezegd hebben.

Nationale Raad erkend

Eerder had Frankrijk als eerste land beslist om de Nationale Raad te erkennen, de enige gestructureerde oppositie in Libië, als "de enige legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk. Dat gebeurde nadat Sarkozy twee vertegenwoordigers van de Nationale Raad ontvangen had op het Elysée. Parijs stuurt ook een ambassadeur naar Benghazi. Die demarche is op de EU-top van de ministers van Buitenlandse Zaken niet bepaald enthousiast onthaald.

Ook volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is de Nationale Raad een "geldige gesprekspartner". Overigens hebben Frankrijk en Groot-Brittannië in een gezamenlijke oproep het aftreden geëist van Moe'ammar Khaddafi "om het moorden te stoppen". Ze voegen eraan toe dat ze plannen steunen om de opstandelingen te helpen, zoals het instellen van een nofly-zone.

Andere landen, onder meer ons land, reageren behoedzamer. "We willen niet meegezogen worden in een oorlog in Noord-Afrika", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (foto). "We moeten voorzichtig zijn opdat we niet het omgekeerde bereiken van wat we willen: vrede en vrijheid."

"Het is niet omdat we vandaag vaststellen dat Khaddafi en zijn regime hun legitimiteit verloren hebben, dat we meteen weten met wie er wel moet worden gepraat", vindt minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V).

"Ik ga niet verstoppen dat de actie van het Elysée niet op een consensus kan rekenen en zelfs aanleiding gaf tot negatieve commentaren", zei Vanackere na afloop van de EU-top.

"Het volstaat niet te zeggen dat je tegen Khaddafi bent om meteen internationale erkenning te krijgen. Daarvoor moeten ook andere voorwaarden gerespecteerd worden." Dat verhindert volgens hem niet dat Europa met de Libische oppositie wil praten. "Maar voor een duidelijke erkenning is het nog te vroeg", vindt Vanackere.

De Unie heeft wel al beslist om sancties tegen het regime van Khaddafi te nemen. Er komen strafmaatregelen tegen vijf Libische instellingen die in Europa actief zijn en de lijst van de verantwoordelijken voor de repressie wordt uitgebreid. Het geld van die personen op Europese rekeningen wordt geblokkeerd.

Vliegverbod niet voor vandaag

Ook op de NAVO-top in Brussel staat Libië op de agenda, waarbij het onder meer zal gaan over een mogelijk vliegverbod boven dat land.

Heel wat landen blijven voor wat dat betreft terughoudend en vinden dat zo'n maatregel alleen kan als die door de Verenigde Naties wordt ondersteund. Een echte beslissing lijkt met andere woorden erg onwaarschijnlijk. "Er moet een aantoonbare nood zijn voor een NAVO-actie", klinkt het bij secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

De NAVO heeft wel al beslist om AWACS-radarvliegtuigen 24 uur op 24 boven Libië te laten rondvliegen. En intussen gaan enkele schepen die onder NAVO-commando vallen, dichter bij Libië liggen om het land beter in de gaten te kunnen houden. Zij moeten checken of het wapenembargo gerespecteerd wordt en of er niet stiekem wapens worden binnengesmokkeld. Daarbij behoort ook de Belgische mijnenjager Narcis.