BBC-journalist onderging schijnexecutie in Libië

Drie medewerkers van de Britse omroep BBC zijn in Libië vastgehouden en mishandeld door militairen van het Khaddafi-regime. Een van hen moest ook een schijnexecutie ondergaan. De drie waren op weg naar de havenstad Zawiyah, waar er zware gevechten zijn met opstandelingen.
2 van de betrokken journalisten, Feras Killani en Goktay Koraltan

De drie journalisten werden maandag tegengehouden bij een wegblokkade en werden naar de hoofstad Tripoli gebracht. Ze werden geslagen en onder schot gehouden. In totaal werden ze 21 uur vastgehouden. Intussen hebben ze het land weer verlaten.

Een van de mishandelde journalisten, Chris Cobb-Smith, onderging ook een schijnexecutie. "Er kwam een man met een machinegeweer naar mij toe. Hij zette dat tegen mijn nek en haalde de trekker twee keer over. De kogels vlogen langs mij heen, de andere soldaten lachten", vertelt hij.

Een tweede lid van het team, Feras Killani, een journalist van Palestijnse afkomst, werd verscheidene keren afgeranseld. Zijn ontvoerders beschuldigden hem ervan een spion te zijn. Tijdens hun gevangenschap waren de drie ook getuige van zware folteringen van Libische gevangenen.

De BBC heeft al gereageerd op de feiten. De omroep veroordeelt de mishandelingen, maar laat ook weten dat ze de gebeurtenissen in Libië zal blijven verslaan.

Er waren ook berichten over twee vermiste journalisten: een Iraakse journalist die werkt voor de Britse krant The Guardian en een Braziliaanse journalist van de krant O Estado de São Paulo. Die laatste blijkt gevangen te zitten ten westen van Tripoli en zou binnenkort weer vrijkomen. Volgens het Franse persagentschap AFP zit ook de Iraakse journalist vast "omdat hij zich illegaal in het land bevond".