Berlusconi wil Italiaanse gerecht hervormen

De Italiaanse regering heeft een omstreden hervorming van het gerechtelijk apparaat goedgekeurd. Critici spreken over het ombuigen van de regels om premier Silvio Berlusconi uit de wind te zetten.

De jusititie in Italië werkt tegen een slakkengangetje en de regering wil daar nu wat aan doen. Zo zou de Hoge Raad voor de Magistratuur -een notoir tegenstander van premier Berlusconi- gesplitst worden in twee instellingen en zou die invloed verliezen.

Rechters die uit de bocht gaan, zullen zich voortaan moeten verantwoorden voor een commissie waar ook niet-magistraten in zullen zitten. Tegelijk kunnen ze voortaan persoonlijk veroordeeld worden tot schadevergoeding indien ze uitspraken doen, die later moeten worden rechtgezet.

Critici zien in de hervorming vooral een zet van premier Silvio Berlusconi om zijn positie te versterken in de talrijke processen wegens schandalen en seks met minderjarigen die tegen hem hangende zijn.

De regering vindt dat nonsens, want de nieuwe maatregelen zouden niet van toepassing zijn op rechtszaken die al begonnen zijn. Bovendien moet de wet nog door het parlement en zou er daarna een referendum worden gehouden.

Meest gelezen