Carlos Slim is weer rijkste man ter wereld

De Mexicaan Carlos Slim (71) is volgens het magazine Forbes de rijkste man ter wereld. Volgens de berekeningen van Forbes heeft de man een vermogen van 53 miljard euro. Vorig jaar stond Slim ook al bovenaan de lijst, toen was hij nog 14 miljard euro armer dan nu.

Slim maakte zijn fortuin in vastgoed en als handelaar op de Mexicaanse beurs. Hij koopt telecombedrijven in moeilijkheden en verkoopt ze dan in onderdelen. Slim startte al heel snel als entrepreneur: op zijn 10e verkocht hij drankjes en snacks aan zijn familie.

Ondanks zijn fortuin leeft Carlos Slim sober. Hij woont nog altijd in het huis dat hij 40 jaar geleden heeft gekocht en rijdt rond in een aftandse Mercedes - deze is wel sterk beveiligd en wordt bewaakt door bodyguards. Slim zet zich ook in voor zijn minder begoede landgenoten. Hij engageert zich in verschillende projecten om armoede, ongeletterdheid en de slechte gezondheidszorg te bestrijden. Maar hij heeft nog nooit grote sommen geld geschonken aan goede doelen.

De top 10

 1. Carlos Slim, zakenman, Mexico, 53 miljard euro
 2. Bill Gates, Microsoft-baas, VS, 40,5 miljard euro
 3. Warren Buffet, zakenman (Berkshire Hathaway), VS, 36 miljard euro
 4. Bernard Arnault, modeconcern LVMH, Frankrijk, 29,6 miljard euro
 5. Larry Ellison, Oracle Group, VS, 28,6 miljard euro
 6. Lakshmi Mittal, staalindustrie, India, 22,5 miljard euro
 7. Amancio Ortega, modebedrijf Inditex (oa Zara), Spanje, 22,4 miljard euro
 8. Eike Batista, mijnindustrie en olie, Brazilië, 21,7 miljard euro
 9. Mukesh Ambani, petrochemie, olie en gas, India, 19,5 miljard euro
 10. Christy Walton en familie, Wal-Mart, VS, 19,2 miljard euro

De volledige lijst is te vinden op Forbes.

Drie Belgen in de miljardairslijst

Er staan dit jaar drie Belgen op de Forbes-lijst. De eerste Belg staat op plaats 297: Patokh Chodiev, een oliemagnaat uit Oezbekistan die in 1997 de Belgische nationaliteit kreeg. Hij woont momenteel in Kazachstan. Zijn geschat vermogen is 2,67 miljard euro.

De tweede in de rij is industrieel Albert Frère (foto in tekst) op de 362e plaats met een vermogen van 2,24 miljard euro. Frère maakte zijn fortuin door investeringen in de Waalse staalindustrie tot aan de crisis eind jaren 70. Daarna heeft hij geïnvesteerd in de Pargesa Holding die op zijn beurt investeerde in Groep Brussel Lambert, Total, Bertelsmann, Suez en Imerys. Tot nu toe is Frère altijd de enige Belg geweest die in de Forbes-lijst stond.

De derde en laatste Belg is Wang Xingchun op de 1.140e plaats met een vermogen van 0,72 miljard euro (net 1 miljard dollar). Wang is volgens Forbes een "selfmade" man die fortuin heeft gemaakt in de kolenindustrie. Hij woont in Singapore maar heeft de Belgische nationaliteit.

Andere cijfers en weetjes

 • 1.210 miljardairs in de wereld, 1.011 meer dan vorig jaar
 • 120 vrouwen zijn miljardair, vorig jaar stonden 89 vrouwen in de lijst
 • Dustin Moskovitz van Facebook is de jongste miljardair (26), de oudste miljardair is de Zwitser Walter Haefner (100)
 • 648 miljardairs hebben vorig jaar hun vermogen kunnen uitbreiden, 146 hebben hun vermogen behouden, 160 hebben minder geld dan vorig jaar
 • Er zijn 214 miljardairs meer dan vorig jaar, 108 nieuwkomers komen uit Rusland, Brazilië, India en China
 • 74 miljardairs van vorig jaar zijn dat dit jaar niet meer, daarbovenop zijn er 10 gestorven en 42 mensen krijgen opnieuw de miljardairstatus
 • 413 miljardairs wonen in de Verenigde Staten, vorig jaar waren het er 403
 • 76 miljardairs wonen in de rest van Amerika (Noord- of Zuid-Amerika), vorig jaar waren het er 61
 • 300 miljardairs wonen in Europa, vorig jaar waren het er 248
 • 332 miljardairs wonen in Azië, vorig jaar waren het er 234
 • 89 miljardairs wonen in het Midden-Oosten of Afrika, vorig jaar waren het er 65