CREG pleit voor accijnzen op kernenergie

De CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, vindt dat er een taks moet komen op energie die de kerncentrales produceren. Dat is nodig opdat er geen concurrentievervalsing is in het voordeel van Electrabel, zegt de CREG.

De CREG reageert daarmee op het bericht van het Internationaal Energie-agentschap dat België de kerncentrales beter kan openhouden omdat de kernuitstap problemen kan opleveren voor de energiebevoorrading. Ons land zou ook de CO2-uitstoot niet voldoende kunnen verminderen als de kerncentrales dichtgaan. Kerncentrales produceren op een CO2-arme manier energie.

Maar als de kerncentrales Doel I, II en Tihange I niet sluiten in 2015, zoals beslist door de regering, dan moet er een taks komen op de energie die Electrabel in de kerncentrales kan produceren. De kerncentrales zijn afgeschreven, dus heeft Electrabel er geen kosten meer aan. Het bedrijf kan op heel goedkope manier elektriciteit produceren en dat schrikt nieuwe spelers af, zegt de CREG.

"Wat er bijvoorbeeld kan gebeuren, is dat er een accijns komt op de brandstof, zoals in Duitsland, daardoor is er geen voordeel meer qua kostprijs", zegt Guido Camps van de CREG. "Een andere mogelijkheid is dat men werkt met het concept van een aankoopvennootschap, een single buyer, die op zijn beurt doorverkoopt naar alle geïnteresseerde leveranciers."

Als de taks er komt, moeten de opbrengsten ervan gaan naar investeringen in groene stroom, vindt de CREG. Producenten die groene, hernieuwbare energie leveren, krijgen nu subsidies van de overheid via de zogenoemde groenestroomcertificaten. Groene energie is veel duurder om te produceren.

"Het samen laten bestaan van de nucleaire rente en de subsidies voor de hernieuwbare energie is op lange termijn niet houdbaar", zegt Camps. "De opbrengst van de taks op de nucleaire brandstof of opbrengst kan daarom het best worden aangewend om de hernieuwbare energie te financieren."