Duitse treinverkeer verstoord door staking

In Duitsland is het treinverkeer vandaag grondig verstoord door een staking van de treinbestuurders. Ze zijn ontevreden omdat hun nieuwe looneisen niet worden ingewilligd. De hinder was vooral in Duitsland groot, internationale lijnen bleven grotendeels gespaard.

De staking bij het goederenvervoer begon al om 8 uur gisteravond. Die bij het personenvervoer startte om 4 uur vanmorgen. Aan beide stakingen kwam in de loop van de dag een einde.

De hinder was het grootst op de grote lijnen naar Frankfurt, Keulen, Berlijn en München, waar volgens de vakbonden 40 procent van de treinen niet reden. Rond Berlijn werd zelfs 90 procent van de regionale treinen en treinen in het voorstadsnet geschrapt.

De werknemers van de "Deutsche Bahn" hebben voorrang gegeven aan de internationale lijnen, om daar de hinder zo beperkt mogelijk te houden. De grootste vakbond (GDL) protesteert tegen het uitblijven van een nieuwe cao. Ze eist ook dat de lonen voor alle treinbestuurders worden gelijkgeschakeld, zowel voor de bestuurders in privédienst als voor de andere.

Ulrich Weber, de personeelsverantwoordelijke bij de Duitse spoorwegen, heeft de GDL opgeroepen om opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats te vatten. De GDL zegt ongeveer 75 procent van de  26.000 treinbestuurders in Duitsland te vertegenwoordigen.