Geen doodstraf meer in Amerikaanse staat Illinois

In de Amerikaanse staat Illinois is de doodstraf definitief afgeschaft. De gouverneur heeft de wet daarover ondertekend. De straf van de 15 gevangenen in de dodencel is omgezet in levenslang. In totaal zijn er nu al 16 Amerikaanse staten zonder doodstraf.

"Ons systeem van de doodstraf zit in wezen vol met fouten", aldus de Democratische gouverneur Pat Quinn in een mededeling. Het debat rond de doodstraf brak los in 1999, toen enkele universiteitsstudenten erin slaagden om de onschuld van een terdoodveroordeelde in Illinois te bewijzen.

"We kunnen de executie van onschuldigen niet toestaan, omdat dat de legitimiteit van de regering zelf op het spel zet", zei Quinn, die eraan toevoegde "zijn geweten te volgen".

Sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 zijn in Illinois twaalf personen geëxecuteerd. Vanaf het jaar 2000 was er al een moratorium van kracht en werd de doodstraf dus niet meer uitgevoerd. In de hele VS gaat het aantal executies in dalende lijn, vorig jaar waren er nog 46.