Geen jaar notenleer meer aan muziekschool

Kinderen zullen in de toekomst al vanaf 6 jaar naar de muziekschool kunnen gaan, en het eerste jaar notenleer valt weg. Dat zijn enkele voorstellen in het hervormingsplan voor kunstacademies van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) dat de krant De Morgen kon inkijken.

De buitenschoolse opleidingen voor muziek, dans en tekenen worden voor het eerst sinds 1989 hervormd. Er volgt nog overleg met de sector, maar de basisprincipes voor de hervorming liggen al vast, schrijft De Morgen.

Zo zal de leeftijd veel minder een rol spelen. Vroeger werden de klassen aan de kunstacademies per leeftijd ingedeeld en kon je pas vanaf de leeftijd van 8 jaar aan een opleiding beginnen. Nu zal dat al kunnen vanaf 6 jaar. De lessen worden van het begin af aan meteen heel praktisch.

Er wordt ook met verschillende graden van opleiding gewerkt. De eerste graad zou een algemene graad worden, waar starters kunnen kiezen uit twee van de vijf domeinen van muziek, woord, dans, beeldende kunst en mediakunst. Dat laatste is een nieuwe richting en omvat bijvoorbeeld videokunst of installaties waar computers aan te pas komen.

Ook nieuw: wie een muziekinstrument wil leren spelen, hoeft niet langer een eerste jaar notenleer te volgen. Dat schrikt momenteel nog heel wat mensen af. Lessenroosters moeten in de toekomst ook veel soepeler worden. Zo moeten bijvoorbeeld lessen via internet gevolgd kunnen worden.

Vandaag volgen 170.377 kinderen en volwassenen buiten hun school- of werkuren een opleiding aan een muziek-, dans- of tekenacademie, verspreid over 169 academies.