Harvard blijft meest beroemde universiteit

De Amerikaanse universiteit van Harvard heeft de beste reputatie ter wereld. Dat blijkt uit een rondvraag bij 13.000 academici overal ter wereld. Opvallend is dat 7 van de 10 beste universiteiten uit de VS komen.

Harvard leidt de kopgroep al enkele jaren en ook dit jaar is dat dus geen verrassing. Het gaat het Massachussetts Institute of Technology (MIT) vooraf. Daarna volgen het Engelse Cambridge (3), University of California Berkeley (4), Stanford (5), Oxford (6), Princeton (7), Tokio (8), Yale (9), en CalTech (California Institute of Technology) op 10.

Opvallend is dat 7 van de 10 best geplaatste instellingen uit de Verenigde Staten komen, traditioneel een land met een sterke onderzoeksreputatie. Ook Groot-Brittannië scoort erg goed met 2 namen in de top-10 en 4 in de top-20.

De best geplaatste Belgische instelling is de K.U.Leuven in het blok 81-90e plaats. Vanaf de 50e plaats worden de universiteiten niet apart behandeld, maar in blokken van tien gegroepeerd.

Op de Europese ranglijst prijkt de K.U.Leuven op de 34e plaats. De UGent staat op de 37e.

Oase van kennis sinds 1636

Harvard ligt in Cambridge in de staat Massachussetts en werd in 1636 gesticht. De naam komt van John Harvard, een predikant die zijn fortuin en boeken naliet aan de instelling.

De universiteit is een kweekschool van Nobelprijswinnaars geweest en tal van grote namen hebben hier kennis opgedaan. Onder hen zijn presidenten zoals Franklin Roosevelt, John Kennedy en Barack Obama en politici zoals Henry Kissinger en Al Gore, net als de filosof Henry Thoreau en de componist Leonard Bernstein.

Bill Gates (Microsoft) en Mark Zuckerberg (Facebook) hingen hier een tijdje rond, maar maakte hun studie niet af omdat ze een miljardenconcern uit de grond moesten stampen.