Mannen hadden ooit stekels op hun penis

Amerikaanse geleerden denken dat mannen ooit kleine stekels op hun geslachtsdeel hadden, zoals dat nu nog het geval is bij chimpansees, katten en muizen. Een gen dat een rol speelt bij de vorming van die stekels is bij de mens verdwenen maar bewaard gebleven bij andere primaten.

De geleerden van de universiteiten van Stanford, Georgia en Pennsylvania State onderzochten evolutionaire veranderingen in het menselijk DNA. Hun studie staat in het wetenschappelijke vakblad Nature. Ze vergeleken het menselijk genoom -het geheel van de genetische informatie -, met dat van chimpansees en makaken en vonden 510 stukken DNA die bij de mens verdwenen zijn maar die bewaard zijn gebleven bij onze aapachtige verwanten.

Ze concentreerden zich op twee van die gebieden, waarvan er een verband bleek te houden met de penisstekels en het andere met de groei van bepaalde gebieden in de hersenen.

Volgens de geleerden kan het verlies van de stekels verband houden met veranderingen in het menselijk paargedrag.

Het verdwijnen van de stekels kan een verlies aan gevoeligheid voor de man met zich meebrengen en daardoor een langere geslachtsgemeenschap. Dat kan dan weer leiden tot een sterkere band tussen man en vrouw en tot meer zorg van de vaders voor hun kinderen.

Wapenwedloop

Penisstekels zijn uitsteeksels die op weerhaken lijken en die voorkomen bij vele zoogdieren. Er bestaat discussie over de functie die ze uitoefenen en het is mogelijk dat ze bij verschillende soorten een verschillende rol spelen.

Zo is het mogelijk dat ze de mannetjes meer stimulatie geven tijdens de copulatie, ze kunnen ook een rol spelen bij het opwekken van de ovulatie van de vrouwtjes bij een klein aantal soorten maar er zijn ook aanwijzingen dat ze schade kunnen veroorzaken bij vrouwtjes.

Bij sommige soorten zouden ze ook ontstaan zijn om een "vaginale prop" te verwijderen. Bij een aantal soorten waar de vrouwtjes met verschillende mannetjes paren, zoals eekhoorns,  muizen, ratten en een aantal apensoorten, laten de mannetjes materiaal achter in de vagina dat de pogingen van andere mannetjes om het vrouwtje te bevruchten moet blokkeren. In een soort van wapenwedloop zouden de mannetjes dan de penisstekels ontwikkeld hebben.

lees ook