Meer mensen ruilen auto in voor busabonnement

Er zijn opnieuw meer mensen die hun nummerplaat willen inruilen voor een gratis bus- en tramabonnement bij De Lijn. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

In 2002 lanceerde toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Steve Stevaert (SP.A) een initiatief waarbij automobilisten hun auto konden inruilen voor een gratis abonnement bij De Lijn. Daarmee wilde hij de verkeersdrukte verminderen en het openbaar vervoer promoten.

"We maken zo goed als geen reclame voor de formule en toch zien we het aantal aanvragen alleen maar toenemen", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken in de krant. In een jaar tijd is het aantal aanvragen gestegen met 10 procent. "De helft van de mensen vinden de wagen te duur" aldus Van de Vreken. "Ook files zijn een reden om over te schakelen." Dat de brandstofprijzen fors aan het stijgen zijn, speelt ook een rol.

Wie zijn nummerplaat inlevert, krijgt een bus- en tramabonnement voor een jaar. Tot vorig jaar was dat drie jaar. Wanneer het gratis abonnement vervalt, kan het worden verlengd voor de helft van de prijs.